Het oog en de processierups

Het oog en de processierups

Geschreven op 28/04/2020

Het is weer de tijd van die ellendige processierups! Hoe gevaarlijk is de rups voor het oog? We geven je enkele tips.

Waarom jeuken mijn ogen zo?

Elke processierups heeft honderdduizenden brandharen die zich met de wind verspreiden en daardoor makkelijk in contact komen met mensen en dieren. De brandharen hebben kleine weerhaakjes en bevatten een voor mensen lichaamsvreemd eiwit: thaumetopoeïne. Ze dringen gemakkelijk de huid en luchtwegen binnen. Maar ze kunnen ook in jouw ogen terecht komen, en daar schade aanrichten. Bij veel personen die zich met milde oogklachten melden bij de huisarts wordt de link met de eikenprocessierups lang niet altijd gelegd.

Wat kan ik zelf doen?

Wij geven het advies goed te spoelen -met steriele druppels- en vooral niet te wrijven. Het is zeker niet nodig om meteen naar de oogarts te gaan. Merk je dat de klachten aanhouden of je zicht minder wordt, zijn dat wel zéker een reden voor uitgebreider onderzoek.

Ook helpt het om een bril of zonnebril te dragen als je buiten komt tijdens periodes van de processierups. De glazen werken als een blokkade tegen de vervelende haartjes.

Hoe gevaarlijk is de rups voor het oog?

In zeldzame gevallen gebeuren dat de brandharen, zonder aanvankelijk verschijnselen te geven, de diepere slijmvlieslagen van het oog binnendringen. Dit kan een knobbelvormige ontsteking geven. Zolang de brandhaar blijft zitten, zullen de klachten blijven bestaan. Wanneer deze brandhaar niet operatief verwijderd wordt, blijven de klachten bestaan en kunnen er problemen ontstaan. Dit is gelukkig echter een zeldzaamheid. Het advies is om tijdig naar de oogarts te gaan als de klachten aanhouden. 

» Meer blogitems
Naar de webshop

In onze webshop kunt u terecht voor contactlenzen, zonnebrillen, sportbrillen, verrekijkers, nachtkijkers en schietbrillen.

NAAR DE WEBSHOP

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste aanbiedingen, nieuws & tips