De gevaren van een smartphone/tablet voor je ogen

De gevaren van een smartphone/tablet voor je ogen

Geschreven op 22/11/2018

De smartphone en/of tablet lijkt bij heel wat mensen wel aan de handen vastgelijmd. We kunnen niet meer zonder: mails checken, de sociale media updaten of het nieuws lezen, het zijn maar enkele voorbeelden. Buiten het feit dat een overmatig gebruik van de smartphone verslavend werkt, heeft het toestel vaak ook een negatieve impact op je houding, verstoort het je nachtrust én is het nefast voor je ogen.

Minder knipperen, minder vocht

Een Britse studie wees uit dat we minder knipperen met onze ogen als we onze smartphone gebruiken. We knipperen ongeveer vier keer minder per minuut, waardoor onze ogen minder bevochtigd worden en dus uitdrogen. Hoofdpijn, geïrriteerde ogen, vermoeidheid en/of een wazig zicht, het zijn maar enkele mogelijke ongemakken die door droge ogen veroorzaakt worden.

Ontzettend vermoeiend voor de ogen

Tijdens het gebruik van je smartphone of tablet, moeten je ogen heel hard werken. Zeker gezien het vaak om kleine lettertjes gaat op een smartphonescherm, houden we het toestel veel te dicht bij onze ogen. Bovendien kan ook het typische blauwe licht dat de schermen uitstralen, schade veroorzaken aan je netvlies. Dit komt enkel voor in extreme gevallen, maar je bent maar beter gewaarschuwd. Gebruik je je toestel op een ‘normale’ manier, dan loop je geen enkel risico. Dus je telefoon helemaal aan de kant schuiven hoeft niet.

Hoe voorkom je oogklachten?

- Neem na elke 20 minuten turen op een scherm ongeveer een 20 seconden pauze. Zorg dat je dan wat verder kijkt dan je neus lang is en dat je voldoende knippert. Je ogen helemaal sluiten kan ook perfect.

- Zorg voor voldoende licht om je heen, dit vermindert het effect van het blauwe licht.

- Probeer je smartphone wat verder van je af te houden.

- Gebruik bij langdurig werken op een scherm bevochtigende oogdruppels om klachten te verminderen (dit geldt ook bij een laptop of computerscherm).

» Meer blogitems
Naar de webshop

In onze webshop kunt u terecht voor contactlenzen, zonnebrillen, sportbrillen, verrekijkers, nachtkijkers en schietbrillen.

NAAR DE WEBSHOP

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste aanbiedingen, nieuws & tips