Expert in nacht- en warmtekijkers

Expert in nacht- en warmtekijkers

Geschreven op 15/09/2017

De natuur is een oneindige verzameling van imposante objecten. Daarom is een kwaliteitskijker uw betrouwbaarste partner in uw zoektocht naar onvergetelijke momenten. Wij helpen u graag verder in het bepalen welke kijker voor uw activiteit het best voldoet.  Daarom hebt u keuze uit een uiterst compleet gamma kijkers voor op elk terrein.  

Armasight, Pulsar, ATN,FLIR en Yukon Optics, marktleiders in nightvision en wartebeelkijkers hebben in hun gamma kijkers voor alle toepassingen. Ontdek ons gamma, ook is het huren van een nachtkijker voor  bepaalde evenementen mogelijk bij Optiek Van Gorp. 

Heldere technologie

Het ‘hart’ van de nachtkijker is de restlichtversterker, een elektronenbuis waarmee in het donker de intensiteit van het beschikbare licht wordt versterkt. Niet elke nachtkijker heeft een restlichtversterker van dezelfde kwaliteit. Hoe beter de restlichtversterker, hoe hoger de prijs van de kijker. Op basis van de kwaliteit van de restlichtversterker worden nachtkijkers onderverdeeld in kijkers van eerste, tweede of derde generatie. Kijkers van de derde generatie zijn uitgevoerd met de meest recente technologie. Je kunt bij ons terecht voor een nachtkijker uit elk van deze categorieën.

1e-, 2e- en 3e generatie-nachtkijkers

Eerste generatie-nachtkijkers zijn heel gebruiksvriendelijk. Wanneer je grote objecten als gebouwen of boten wilt observeren, of je woning wilt beveiligen, is dit type nachtkijker perfect. Ze versterken het restlicht ongeveer 1000x. Het waargenomen beeld kan vertekening aan de rand geven.

Nachtkijkers uit de tweede generatie zijn geavanceerder en geven een lichtversterking tot 2000x. Aanvankelijk werd dit type ook alleen gemaakt voor militaire of professionele doeleinden. Ze zijn uitgerust met een micro-kanaalplaat die werkt als een extra versterker. Het neusje van de zalm zijn de generatie 2+ kijkers, met uitzonderlijk heldere beeldkwaliteit.

Derde generatie nachtkijkers zijn alleen voor militaire doeleinden bedoeld, en als particulier dus niet te verkrijgen.

Welke nachtkijker is het meest geschikt?

Er zijn dus duidelijk verschillen tussen de nachtkijkers in onze shop. Maar wat voor nachtkijker kun je het beste kiezen? Om te beginnen is het verstandig om duidelijk te bepalen waarvoor je de kijker wilt gebruiken. Wil je zeer gedetailleerd kunnen waarnemen of vooral objecten kunnen onderscheiden? Het detectiebereik van een nachtkijker bepaalt hoe scherp je waarneming zal zijn. Los van de kijker zelf is de kwaliteit van het beeld altijd afhankelijk van de omstandigheden. Tijdens een heldere nacht met veel maanlicht zul je beter kunnen waarnemen dan tijdens een bewolkte nacht.

Nachtkijkers met infrarood

Let bij een nachtkijker kopen ook op de mogelijkheid om zowel actief als passief waar te kunnen nemen. Actief en passief verwijzen naar het wel of niet gebruiken van infrarood licht. Is de maan achter de wolken of bent u op een locatie zonder restlicht, dan is infrarood licht voor waarneming noodzakelijk. De nachtkijker zendt infraroodgolven uit, die door het onderwerp worden teruggekaatst en weer worden weer opgevangen door de kijker. Vervolgens worden deze omgezet in een waarneembaar beeld. De infraroodverlichting werkt op deze manier als een 'lichtbron', zodat je in totale duisternis kunt waarnemen. Bij de meeste nachtkijkers kunt u het IR licht naar wens aan- en uitzetten. 

Thermische kijkers

Er is nog een manier waarop nachtkijkers objecten zichtbaar kunnen maken: thermal imaging. Een thermografische weergave in het infrarood-spectrum wordt aan de hand van elektromagnetische straling gemeten. Mensen en warmbloedige dieren hebben een elektromagnetische straling die gemakkelijk te detecteren is. Thermal imaging-technologie produceert een thermogram waaruit je gemakkelijk temperatuurverschillen kunt aflezen. Hoe warmer het object is, hoe lichter de kleur. Deze technologie wordt vooral gebruikt voor surveillance of voor militaire doeleinden. Ook optimaal bij observatie door mist of rook

Verschillende typen nachtkijkers

Je vind in onze shop nachtkijkers van verschillende merken terug. Daarnaast heb je de keuze uit verschillende typen nachtkijkers. Prominente fabrikanten als ATN, Pulsar, Yukon en Bresser zijn bij ons goed vertegenwoordigd. 

Interesse? Bel best even voor een afspraak op: 014/619149

» Meer blogitems
Naar de webshop

In onze webshop kunt u terecht voor contactlenzen, zonnebrillen, sportbrillen, verrekijkers, nachtkijkers en schietbrillen.

NAAR DE WEBSHOP

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste aanbiedingen, nieuws & tips