Nieuw schooljaar, tijd voor een (nieuwe) bril?

Nieuw schooljaar, tijd voor een (nieuwe) bril?

Geschreven op 23/08/2022

Nieuw schooljaar, tijd voor een (nieuwe) bril?

De start van het nieuwe schooljaar komt dichterbij! Voor heel wat kinderen is een nieuw schooljaar een spannend avontuur. Maar kan je kind het schoolbord wel goed zien? Wist je dat tegenvallende schoolresultaten vaak te maken hebben met het wel of niet goed kunnen aflezen van het schoolbord?

Kinderogen moeten – vooral in de eerste 5 levensjaren – nog heel wat vaardigheden aanleren. Zo ontwikkelen ze in die levensfase volop hun dieptezicht en leren ze met hun ogen gericht kijken. Tijdens deze periode kunnen eventuele oogafwijkingen bij jongere kinderen sneller optreden dan bij volwassenen, wiens oogvaardigheden al meer ontwikkeld zijn.

7 signalen om in het oog te houden

Op zo'n jonge leeftijd, kunnen kinderen onmogelijk zelf opmerken dat hun zicht niet goed is. Daarom is het belangrijk dat je als ouder het kijkgedrag van je kind goed in het oog houdt.

Deze onderstaande 7 signalen kunnen erop wijzen dat je kind een bril nodig heeft.
Je kind…
… zit tijdens het lezen bijna letterlijk met de neus in/tegen de boeken,
… beweegt tijdens het lezen het hoofd mee met de leesrichting,
… heeft moeite met lezen en wisselt vaak een letter met een andere letter (kan naast dyslexie ook wijzen op een slecht zicht),
… gaat heel dicht bij de tv zitten,
… klaagt vaak over hoofdpijn,
… heeft tijdens het lezen of tekenen concentratieproblemen,
… wrijft geregeld in de ogen of knijpt vaak de ogen dicht.

Herken je deze signalen bij je kind? Dan raden we je aan om je kind een oogscreening te laten afleggen.

Niet alleen voor kleine kinderen

Door het toegenomen gebruik van smartphones en andere digitale schermen is er steeds vaker een kortere kijkafstand met bijhorend meer druk op de oogspieren (en dus meer kans op de ontwikkeling van bijziendheid). Daarom is een regelmatige oogtest niet alleen aangewezen voor jonge kinderen maar ook voor tieners en zelfs jongvolwassenen. Een oogonderzoek kan hierbij eventuele veranderingen goed op tijd opmerken waardoor de correctie snel en efficiënt onder controle gehouden kan worden.

Bij Optiek Van Gorp is het niet verplicht om een afspraak te maken. Laat jij of jouw kind graag nog eens je ogen nameten? Kom zeker langs voor een controle!

Laat je graag je bril nog eens extra oppoetsen of bijstellen? Ook dit verzorgen we graag voor je!

» Meer blogitems
Naar de webshop

In onze webshop kunt u terecht voor contactlenzen, zonnebrillen, sportbrillen, verrekijkers, nachtkijkers en schietbrillen.

NAAR DE WEBSHOP

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste aanbiedingen, nieuws & tips