• Oogkleuren, hoe zit dat in elkaar?
  22/01/2019

  OOGKLEUREN, HOE ZIT DAT IN ELKAAR?

  Blauwe kijkers of groene ogen? Het zit allemaal in de genen. Maar welke oogkleuren komen het meeste voor en hoe wordt de kleur van de ogen bepaald? Hieronder kun je alvast heel wat antwoorden vinden.

  Bruine ogen zijn dominant

  Hoewel blauwe ogen vaak het meest in het oog springen, komen bruine ogen het meeste voor. In alle werelddelen zijn bruine ogen toonaangevend. In Europa en Noord-Amerika komen lichte oogkleuren vaker voor, maar ook hier blijft bruin de dominante kleur. Groene ogen zijn dan weer eerder zeldzaam.

  De kleur van de ogen kan veranderen

  De meeste baby’s van blanke ouders hebben bij de geboorte blauwe ogen. De kleur van de ogen kan echter in de loop der tijd veranderen. Vanaf een jaar of drie staat de oogkleur in principe vast, al zijn kleine veranderingen achteraf nog mogelijk.

  Oogkleur is erfelijk

  De kleur van je ogen is erfelijk. Je ogen zullen dus in principe op deze van je ouders of grootouders lijken. Hebben je beide ouders bruine ogen, dan is de kans meer dan waarschijnlijk dat jij over dezelfde kleur ogen zal beschikken.De kleur van je ogen wordt overigens bepaald door de iris, het diagfragma van het oog. Dit ringvormig, gepigmenteerd orgaan ligt achter het hoornvlies. Een andere naam voor de iris, is regenboogvlies. De kleurvariaties in ogen ontstaan door pigmenten: de melanine.

  Het is overigens ook perfect mogelijk twee verschillende irissen te hebben. In je ogen zijn maar drie hoofdkleuren aanwezig: bruin, blauw en groen. Er coderen slechts drie genen de kleur van de iris, dus meer varianten zijn er niet. Andere waargenomen kleuren zijn slechts veranderingen in de hoeveelheid melanine.Wil je inschatten welke kleur ogen je kind krijgt? Wel eerst en vooral is het belangrijk om weten dat bruin de meest dominante kleur is, gevolgd door blauw en groen. Bij het kruisen van twee mensen, geven ze ieder de helft van de hun chromosomen paren mee aan hun nakomelingen. De volledige materie uit de doeken doen zou ons te ver leiden, maar via dit overzicht kan je al een idee krijgen van de oogkleur van je kind.

   

 • Wintersolden op geselecteerde brilmonturen!
  5/01/2019

  WINTERSOLDEN OP GESELECTEERDE BRILMONTUREN!

  Januari is soldenmaand! We beginnen het nieuwe jaar bij Optiek Van Gorp dan ook met mooie kortingen!

  Vanaf donderdag 3 januari 2019 geniet je de hele maand lang van kortingen tot -50% op geselecteerde brilmonturen*. 

  Een nieuw montuur of reservebril aan een klein prijsje? Ook dan ben je aan het juiste adres! Kom langs in de winkel en ontdek onze selectie sales van o.a. Dolce & Gabbana, Theo, Liu Jo, Calvin Klein, Prada... en vele anderen!

  *Voorwaarden in de winkel

    
 • Skibrillen op sterkte
  29/12/2018

  SKIBRILLEN OP STERKTE

  Draag je een bril en vertrek je binnenkort op skivakantie? Wist je dat je een skibril ook op sterkte kan laten aanpassen? Dan hoef je niet je bril onder je skimasker te dragen! 

  Optical insert 

  Je gewone bril dragen onder een skimasker is niet evident. De bril wordt tegen je gezicht aangedrukt zodat hij minder comfortabel zit en jammer genoeg ook erg snel aandampt. Een optical insert, zoals op de foto hieronder kan hiervoor een oplossing bieden. Glazen met jouw sterkte worden hierin gemonteerd.

  De insert klemt zich vast in je skibril en drukt dus niet tegen je hoofd. Hierdoor heb je een breed zicht, want je kijkt niet tegen je montuurrand aan. Bovendien dampen deze glazen niet zo snel aan!

  Deze insert kan in bijna elke skibril gemonteerd worden en is eenvoudig te wisselen van je oude naar je nieuwe skibril.

  SK-X

  Nieuw sinds dit jaar is het SK-X systeem. Hierbij zitten de brilglazen ingewerkt in de dubbelwandige lens van het skimasker. Dit is niet alleen een mooie, maar ook een handige oplossing. Hier heb je helemaal geen rand om tegen te kijken, het gezichtsveld is dus nog breder dan bij een optical insert.

  Dit systeem is niet combineerbaar met eender welk skimasker. Je hebt de keuze uit enkele modellen van Atomic of Adidas.

  Oakley Flak 2.0 en Jawbreaker

  Als het weer geen skimasker vereist, kan je ook met een gewone sportbril op sterkte skieën. Zo zijn bijvoorbeeld de modellen Flak 2.0 en Jawbreaker van Oakley ideaal om op sterkte te maken. Hier zijn de mogelijkheden nog uitgebreider. Je kan kiezen uit heel wat verschillende glastypes. In de sneeuw is bijvoorbeeld een gepolariseerd glas een meerwaarde. Doordat gereflecteerd licht wordt gefilterd kan je het reliëf in de sneeuw beter waarnemen.

 • Heeft alcohol invloed op je ogen?
  23/12/2018

  HEEFT ALCOHOL INVLOED OP JE OGEN?

  De feestdagen staan in het teken van de familie en gezelligheid. Vaak komt daar ook de nodige alcohol bij te pas. Maar wist je dat overmatig alcoholgebruik ook invloed heeft op je ogen? Zowel op korte als lange termijn kan je met alcohol best wat schade berokkenen aan je ogen. Wij sommen even de mogelijke gevolgen op.

  De gevolgen van alcohol op je ogen op korte termijn

  Een eerste kenmerk kennen we allemaal. Na enkele glazen alcohol zie je minder scherp. Maar alcohol heeft nog heel wat meer negatieve bijwerkingen op korte termijn:

  - Zelfs een minimale opname van alcohol zorgt voor drogere ogen. Dit kan zeker bij het dragen van lenzen het zicht verminderen en irritatie veroorzaken.

  - Onbewust ga je meer met je oogleden knipperen, wat voor concentratieverlies zorgt.

  - Je pupillen reageren langzamer, waardoor je trager gaat reageren. We hoeven er geen tekening bij te maken dat dit uiterst gevaarlijk is in het verkeer.

  - Je neemt contrasten minder goed waar. Het verschil tussen licht en donker wordt kleiner.

   De gevolgen van alcohol op je ogen op lange termijn

  Op korte termijn kan een teveel aan alcohol je ogen doen protesteren en voor gevaarlijke situaties zorgen, maar ook op langere termijn is er blijvende schade mogelijk. We denken hierbij aan:

  - Een verhoogde kans op maculadegeneratie. Concreet wil dit zeggen dat je netvlies sneller veroudert en de kwaliteit van je zicht achteruit gaat.

  - Een grotere kans op cataract, ook wel staar genoemd. Dit is een vertroebeling van je ooglens.

  Geniet, maar drink met mate

  Willen deze risico’s zeggen dat je alcohol helemaal moet afzweren? Nee dat niet, maar er voorzichtig mee omspringen is wel verstandig. Zeker gezien een teveel aan alcohol een boosdoener is voor je hele lichaam en niet enkel voor je ogen. Een gouden raad om in het achterhoofd te houden.

  Geniet van de feestdagen!

 • Gewijzigde openingsuren tijdens de feestdagen
  13/12/2018

  GEWIJZIGDE OPENINGSUREN TIJDENS DE FEESTDAGEN

  We zijn er vroeg bij, maar willen jullie toch alvast fijne feestdagen wensen!

  Houdt er rekening mee dat we in deze periode enkele gewijzigde openingsuren hebben.

   

  Maandag 24 December: 9.00 - 12u30h en 13.00 - 16h

  Dinsdag 25 December: gesloten

  Woensdag 26 December: 9.00 - 12u30h en 13.00 - 18h

  Maandag 31 December: 9.00 - 12u30h en 13.00 - 16h

  Dinsdag 1 Januari: gesloten

  Woensdag 2 Januari: 9.00 - 12u30 en 13.00 - 18h

  Op alle andere dagen gelden de gebruikelijke openingstijden.

  Beste wensen & fijn eindejaar vanwege:
  Karel, Kristel, Nathalie, Ruben, Karen, Hilde en Nele

Naar de webshop

In onze webshop kunt u terecht voor contactlenzen, zonnebrillen, sportbrillen, verrekijkers, nachtkijkers en schietbrillen.

NAAR DE WEBSHOP

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste aanbiedingen, nieuws & tips