Wat is een goede zonnebril?

Wat is een goede zonnebril?

Geschreven op 15/06/2016

De zon schijnt volop, dus de zonnebrillen mogen weer uit de kast! Maar aan welke eisen moet een goede zonnebril eigenlijk voldoen? Een goede en veilige zonnebril is iets dat iedereen nodig heeft. Je ogen zijn immers niet te vervangen en verdienen een goede bescherming tegen de zon.
Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden om een goede zonnebril te herkennen: het soort glas, de grootte van de bril en de zonnefilter.

Verschillende soorten glas en zonnefilters

Het is een misvatting dat de kleur van de brillenglazen verschil maakt in de mate van bescherming. Het enige dat een donkere zonnebril doet, is bescherming bieden aan het zichtbare licht. Het UV-licht, waar juist bescherming tegen nodig is, wordt niet door donker glas gefilterd, maar door de UV-filter in het glas. Een goede zonnebril heeft fotochromatische of polariserende glazen. Daarnaast zijn er ook nog goede zonnebrillen met een blauw licht filter.

Fotochromatische zonnebrillen

Fotochromatische glazen passen zich aan aan de hoeveelheid licht. Wanneer de zon schijnt, zijn de glazen donker. Als je ergens binnen gaat, verkleuren de glazen en worden ze lichter. Dit soort glazen zorgt ervoor dat je een veel groter bereik hebt, afhankelijk van de lichtintensiteit op dat moment.
Dit soort glazen, eventueel in combinatie met gepolariseerde glazen, is ideaal om met de auto te rijden, of gewoon voor wie er een actieve levensstijl op nahoudt.

Blauw licht filter

Serengeti heeft de blauw licht filter ontwikkeld. Deze filter vervormt geen kleuren en behoudt de scherpte. Zonnebrillen met een blauw licht filter zijn zeer geschikt voor tijdens het autorijden. Doordat het blauwe licht gereduceerd wordt, raken uw ogen minder snel vermoeid en word je niet overvallen door bijvoorbeeld het felle licht aan het einde van een tunnel. De Serengeti zonnebril kan dit allemaal aan.

Polariserende glazen

Goede polariserende glazen reduceren de schittering van weerkaatsend licht. Denk hierbij aan zonlicht dat weerkaatst op water of sneeuw. Tijdens wintersport of bij zeilen is een bril met polariserende glazen een goede keuze. Uiteraard is een polariserende zonnebril ook aan te raden voor wie vaak met de wagen op de baan is. We hebben allemaal wel eens last van de laagstaande zon, die weerkaatst op een nat wegdek. Met een polariserende zonnebril zal je hier absoluut geen last meer van ondervinden.

Grootte van de zonnebril

Bij de aanschaf van een zonnebril is het van belang dat je kiest voor een grootte die bij je past. Het is uiteraard niet handig als je een te kleine zonnebril koopt, waarbij alsnog veel schadelijk UV-licht langs de glazen in je ogen valt. Een goede zonnebril past bij de vorm van je gezicht.

Zijn er nog eigenschappen van een goede zonnebril?

Europese CE-merk

Het CE-merk is vastgelegd in Europa en geeft de kwaliteit van een zonnebril aan. Let erop dat de zonnebril is aangemerkt met een zo’n CE-merk. Dan is een optimale UV-bescherming gegarandeerd.
De lichtdoorlaatbaarheid van een glas wordt aangeduid met categorieën: hoe hoger dat getal, des te donkerder het glas zal zijn. Glazen hoger dan categorie 3 mogen niet gebruikt worden om met de wagen te rijden. Deze zijn eerder geschikt voor wintersport, of alpinisme.

CategorieDoorlatingIndicatie
080-100%Esthetisch, meer contrast
143-80%Gedempt zonlicht
218-43%Gemiddeld zonlicht
38-18%Fel zonlicht
43-8%Uitzonderlijk fel zonlicht

Contactlenzen met UV-bescherming

Er bestaan tegenwoordig ook contactlenzen die beschermen tegen UV-licht. Deze lenzen hebben wel een groot nadeel: het oogwit wordt niet beschermd. Daarom wordt aangeraden om alsnog een goede zonnebril aan te schaffen, wanneer je dit soort contactlenzen draagt.

Bij Optiek van Gorp zijn alle zonnebrillen ook verkrijgbaar op sterkte. Kom langs in onze optiekzaak in Beerse. We helpen je graag verder met persoonlijk advies.

» Meer blogitems
Naar de webshop

In onze webshop kunt u terecht voor contactlenzen, zonnebrillen, sportbrillen, verrekijkers, nachtkijkers en schietbrillen.

NAAR DE WEBSHOP

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste aanbiedingen, nieuws & tips