9 Tips bij allergie op je ogen

9 Tips bij allergie op je ogen

Geschreven op 11/04/2018

Last van irritatie aan je ogen?

De lente is weer in het land! Langzaamaan lopen de temperaturen op. Voor sommigen onder ons gaat dat gepaard met minder leuk nieuws: het hooikoortsseizoen.

Bij Optiek Van Gorp ontmoeten we elk jaar veel mensen die in de lente last hebben van hooikoorts: een allergische reactie van de neus en ogen op stuifmeel en pollen van grassen, bomen of struiken. Heb je vaak jeukende en tranende ogen? Of gewoonweg geïrriteerde ogen? Dan heb je misschien wel last van allergie. Denk aan hooikoorts, maar ook allergie aan huisdieren of huisstofmijt bijvoorbeeld.

Wat is allergie?

Allergie is een reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen die op zich niet schadelijk zijn voor het lichaam. Allergenen – dat zijn de stoffen die de allergische reactie in gang zetten – die een invloed hebben op het oog komen meestal via de luchtwegen binnen. Het lichaam reageert dan op een overdreven manier. Enkele bekende symptomen zijn een verstopte neus of loopneus, niezen en jeukende ogen.

Dit alles wordt veroorzaakt door histamine. Deze lichaamseigen stof zorgt dan voor een extreme aanmaak van (reflex-)tranen om de “indringers” weg te spoelen. Hierdoor wordt de traanfilm waterachtiger en verdampt sneller. En net dat geeft dan irritatie. Wrijven in de ogen lijkt in eerste instantie verlichting te brengen, maar dikwijls heeft dat net een omgekeerd effect en worden je ogen juist roder.

Symptomen zijn:

- Tranende ogen

- Rode ogen

- Jeukende ogen

- Zwelling

Tips bij allergische ogen:

1) Niet wrijven! Dit maakt het alleen maar erger.

2) Spoelen met oogdruppels. Dat mag ook met contactlenzen.

3) Laat je contactlenzen even uit. Haal die mooie bril maar even boven! Of draag dan daglenzen zodra het pollenseizoen is geopend. Bij daglenzen krijgen de lenzen geen kans om stuifmeel te verzamelen of dicht te slibben. Je begint de dag met ‘verse’ lenzen!

4) Draag bij droog en winderig weer buiten een zonnebril. Dit vermindert irritatie.

5) Zorg dat je huis zo veel mogelijk vrij is van pollen door je beddengoed regelmatig te verschonen.

6) Hou ramen en deuren gesloten, wil je toch luchten doe dit dan het liefst 's ochtends.

7) Neem een douche voordat je naar bed gaat. Je wast dan het pollen uit je haren weg voor het slapen gaan.

8) Warme of koude kompressen leggen. Deze kan je kopen in de apotheek.

9) En uiteraard zaken die je allergie triggeren vermijden…

Heb je vragen na het lezen van deze blog en wil je meer informatie? Spring gerust binnen!

» Meer blogitems
Naar de webshop

In onze webshop kunt u terecht voor contactlenzen, zonnebrillen, sportbrillen, verrekijkers, nachtkijkers en schietbrillen.

NAAR DE WEBSHOP

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste aanbiedingen, nieuws & tips