Jaarlijkse vakantiesluiting van 15 - 21 juli. Wij zien jullie graag terug vanaf 22 juli.

Zeven tips om je ogen te beschermen op de piste

Zeven tips om je ogen te beschermen op de piste

Geschreven op 21/01/2017

Zelf zijn we er ook helemaal voor verkocht: een wintersportvakantie! Niets boven de mooie natuur, een lekkere kaasfondue en de nodige après-ski.

Heldere hemel en diepe poedersneeuw zorgen voor de perfecte ski-omstandigheden. Sneeuw is echter enorm reflecterend, zodat ultraviolet zonlicht (UV) veel krachtiger op de piste is dan elders - een risico voor de gezondheid van het oog.

Het is belangrijk dat snowboarders en skiërs steeds voldoende zonnebescherming dragen. Sneeuw reflecteert enorm veel licht waardoor het van belang is dat je ogen worden beschermd door een zonnebril die speciaal ontworpen is voor wintersport. Bovendien moet deze gemaakt zijn volgens de veiligheidsnormen en voldoende UV absorberen.

UV-blootstelling is cumulatief. Dus, hoewel de effecten niet altijd onmiddellijk zijn, kan zonlicht op langere termijn je ogen beschadigen. Ook wordt het risico op aandoeningen zoals cataract en AMD (Leeftijd-gerelateerde Macula Degeneratie) hoger bij langdurige onbeschermde UV-blootstelling. Als je niet zeker bent van de beste beschermende bril voor jezelf, vraag je raad aan je opticien voordat je op reis gaat.

Zeven tips om je ogen te beschermen op de piste:

1. Draag een masker indien mogelijk. Zonlicht weerkaatst op de sneeuw en een zonnebril die niet helemaal afsluit geeft niet voldoende bescherming.

2. Als je met het hele gezin op wintersport gaat is het belangrijk om de kinderen niet te vergeten. Kinderogen zijn nóg gevoeliger voor UV dan ogen van volwassenen, zodat UV-bescherming ook voor hen van groot belang is. Ook voor hen bestaan er aangepaste skibrillen en maskers.

3. Als je voor een nieuwe zonnebril gaat, moet deze zeker voldoen aan de Europese veiligheidsnormen.

4. Er zijn vier categorieën van tint in zonneglazen. Categorie 4 (de donkerste) is ontworpen voor bescherming tegen extreme zonneverblinding in hooggebergten. Categorie 3 is in België echter als hoogste toegestaan om op de openbare weg te rijden.

5. Kies voor een montuur dat comfortabel past – zorg dat het de juiste maat is voor je gezicht en zorg ervoor dat de bril niet kan afvallen bij plotse bewegingen.

6. Draag een muts of helm die de bovenrand van je bril bedekt om je ogen te beschermen tegen de zonnestralen die van bovenaf komen.

7. Mensen die een bril dragen kunnen ook een zonnebril op sterkte laten maken. Ook skimaskers kunnen met een handig hulpmiddel (insert) gemakkelijk op sterkte gemaakt worden.
» Meer blogitems
Naar de webshop

In onze webshop kunt u terecht voor contactlenzen, zonnebrillen, sportbrillen, verrekijkers, nachtkijkers en schietbrillen.

NAAR DE WEBSHOP

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste aanbiedingen, nieuws & tips