Genieten van gehoorvriendelijke feestdagen

Genieten van gehoorvriendelijke feestdagen

Geschreven op 17/12/2019

Bij veel families is het kerstdiner een hoogtepunt tijdens de feestdagen. Het is dé mogelijkheid om met de hele familie bij elkaar te komen en van heerlijk eten te genieten.

Voor mensen met gehoorverlies vereist het echter de nodige inspanning om zich te mengen in drukke, grotere gezelschappen. Geluid komt tijdens het diner van alle kanten: het opscheppen van het eten, het gekletter van het servies en bestek, het getik van hakken op het laminaat, de achtergrondmuziek en de gesprekken aan tafel.

Tips voor de gastheer of gastvrouw

  • Zorg voor voldoende lichtinval in de kamer en beperk het gebruik van hoge kaarsen en bloemstukken. Zo is het eenvoudiger om het mondbewegingen van de gesprekspartner te zien.
  • Maak een tafelindeling, maar laat de gasten halverwege de avond van plek wisselen.
  • Plaats iemand met gehoorverlies wel het verst bij de rumoerige keuken vandaan. Het gekletter van porselein en glas maakt het lastig voor iemand met gehoorverlies om gesprekken te kunnen volgen. Natuurlijk gebruik je het liefst je beste servies, maar er zijn veel andere feestelijke opties.

Tips voor personen met gehoorverlies

  • Benader de gastheer of gastvrouw op tijd en laat weten dat je slechthorend bent. Zo kunnen jullie samen alle mogelijkheden bespreken.
  • Geef tijdens het kerstdiner je eigen grenzen aan. Zoek gerust even een rustige omgeving op als je daar behoefte aan hebt.
  • Zorg ervoor dat je hoortoestellen goed onderhouden zijn en optimaal ingesteld staan.

Hoortoestel uitproberen tijdens de feestdagen?

Heb je (nog) geen hoortoestel, maar wil je deze graag testen tijdens de feestdagen? Dat kan! Bij ons Lapperre Hoorcentrum kan je -mits een attest van de NKO-arts- een hoortoestel één maand vrijblijvend proberen. Dankzij een hoortoestel volg je gesprekken beter en zijn drukke gezelschappen minder vermoeiend. Maak nu een afspraak op 014/619149.

» Meer blogitems
Naar de webshop

In onze webshop kunt u terecht voor contactlenzen, zonnebrillen, sportbrillen, verrekijkers, nachtkijkers en schietbrillen.

NAAR DE WEBSHOP

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste aanbiedingen, nieuws & tips