De eerste keer lenzen dragen

De eerste keer lenzen dragen

Geschreven op 18/07/2016

Liever zonder bril over straat, maar wel met een goed zicht? Contactlenzen zijn dan dé oplossing. Hoewel contactlenzen heel praktisch zijn, is het inzetten van lenzen iets dat je onder de knie moet krijgen. Zeker als je lenzen voor de eerste keer indoet, kan het even wennen zijn.

Als je voor het eerst start met contactlenzen, zijn er een paar punten om rekening mee te houden. Zo wordt het in-en uitnemen van lenzen iets zoals tandenpoetsen: een routineklusje, waar je niet over hoeft na te denken.

In- en uitnemen van lenzen

Bij het in- en uitnemen van lenzen is het ontzettend belangrijk om de handen goed te wassen. Doe dit grondig en droog ze daarna met – bij voorkeur – een pluisvrije handdoek. Nadat de handen goed zijn schoongewassen, kan je de lenzen pakken. Begin met een lens en leer jezelf aan om altijd bij hetzelfde oog te beginnen. Zeker als je werkt met verschillende sterktes per oog, is dit iets om meteen aan te leren. Zo voorkom je dat je de lenzen per ongeluk verwisselt.

Voordat je de lens inzet, is het goed om even te kijken of de lens niet binnenstebuiten ligt. Dit kan je gemakkelijk zien door de lens op het topje van je vinger te plaatsen. Als de lens een mooi kommetje vormt, zit de lens goed. Mocht het zo zijn dat de rand van de lens naar buiten afbuigt, dan is de lens verkeerd gedraaid.

Met de lens in de ene hand op het topje van de (wijs)vinger, wordt het tijd om met de andere hand het bovenste ooglid op te tillen. Hierdoor voorkom je getril van het ooglid bij het indoen van de lenzen. Met de hand waarin de lens zit, gebruik je een andere vinger om het onderste ooglid wat omlaag te trekken. Hierna kan je de lens aanbrengen door de lens naar het oog te brengen. Dit gaat altijd wat makkelijker als je omhoogkijkt. Hierna laat je de oogleden los en even gesloten, om zo de lens op zijn plaats te laten glijden.

Voel je de lens?

Voel je na het indoen dat je lenzen aanhebt? Bijvoorbeeld, omdat je de lens wat voelt prikken of de randen van de lens duidelijk kan voelen op je oog? Dan zit de lens verkeerd. Als de lens goed is aangebracht, voel je hier namelijk niets van.

Als je de contactlens voelt, is het aan te raden om deze uit te halen, weer af te spoelen met wat lenzenvloeistof en de lens goed te draaien. Daarna breng je de lens weer aan.

Eerste keer lenzen indoen? Leer van een expert!

Hoewel het mogelijk is om de lenzen de eerste keer alleen in te doen, is het aan te raden om dit samen te doen met een opticien. Bij Optiek van Gorp in Beerse staan we altijd klaar om te assisteren en te tonen hoe je een lens goed indoet.

Benieuwd of lenzen ook geschikt zijn voor jou? Neem dan eens een kijkje op onze website en ontdek de verschillende mogelijkheden. Of kom eens langs in onze winkel in Beerse. Ons team staat alvast klaar met de koffie!

» Meer blogitems
Naar de webshop

In onze webshop kunt u terecht voor contactlenzen, zonnebrillen, sportbrillen, verrekijkers, nachtkijkers en schietbrillen.

NAAR DE WEBSHOP

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste aanbiedingen, nieuws & tips