Heeft alcohol invloed op je ogen?

Heeft alcohol invloed op je ogen?

Geschreven op 23/12/2018

De feestdagen staan in het teken van de familie en gezelligheid. Vaak komt daar ook de nodige alcohol bij te pas. Maar wist je dat overmatig alcoholgebruik ook invloed heeft op je ogen? Zowel op korte als lange termijn kan je met alcohol best wat schade berokkenen aan je ogen. Wij sommen even de mogelijke gevolgen op.

De gevolgen van alcohol op je ogen op korte termijn

Een eerste kenmerk kennen we allemaal. Na enkele glazen alcohol zie je minder scherp. Maar alcohol heeft nog heel wat meer negatieve bijwerkingen op korte termijn:

- Zelfs een minimale opname van alcohol zorgt voor drogere ogen. Dit kan zeker bij het dragen van lenzen het zicht verminderen en irritatie veroorzaken.

- Onbewust ga je meer met je oogleden knipperen, wat voor concentratieverlies zorgt.

- Je pupillen reageren langzamer, waardoor je trager gaat reageren. We hoeven er geen tekening bij te maken dat dit uiterst gevaarlijk is in het verkeer.

- Je neemt contrasten minder goed waar. Het verschil tussen licht en donker wordt kleiner.

 De gevolgen van alcohol op je ogen op lange termijn

Op korte termijn kan een teveel aan alcohol je ogen doen protesteren en voor gevaarlijke situaties zorgen, maar ook op langere termijn is er blijvende schade mogelijk. We denken hierbij aan:

- Een verhoogde kans op maculadegeneratie. Concreet wil dit zeggen dat je netvlies sneller veroudert en de kwaliteit van je zicht achteruit gaat.

- Een grotere kans op cataract, ook wel staar genoemd. Dit is een vertroebeling van je ooglens.

Geniet, maar drink met mate

Willen deze risico’s zeggen dat je alcohol helemaal moet afzweren? Nee dat niet, maar er voorzichtig mee omspringen is wel verstandig. Zeker gezien een teveel aan alcohol een boosdoener is voor je hele lichaam en niet enkel voor je ogen. Een gouden raad om in het achterhoofd te houden.

Geniet van de feestdagen!

» Meer blogitems
Naar de webshop

In onze webshop kunt u terecht voor contactlenzen, zonnebrillen, sportbrillen, verrekijkers, nachtkijkers en schietbrillen.

NAAR DE WEBSHOP

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste aanbiedingen, nieuws & tips