Feiten en fabels over je ogen

Feiten en fabels over je ogen

Geschreven op 3/11/2017

Er wordt veel verteld en geschreven over onze ogen, maar wat is er nu echt van waar? Is lezen in het donker echt slecht voor je ogen? Zijn wortels echt zo goed voor je ogen? We verzamelden een aantal bekende feiten en fabels en hebben ze beantwoord.

Er zijn allerlei indianenverhalen over onze ogen. Zoveel dat je soms niet meer weet wat er nu van waar is. Sommige -goed bedoelde- verhalen gaan hun eigen leven leiden en weet je niet meer wat er echt of niet echt is. Wij vertellen je graag welke uitspraken wel en niet waar zijn.

Wortels zijn goed voor de ogen

 Deze is voor een deel een feit, en deels een fabel. Wortels bevatten relatief veel vitamine A, en dit is goed voor je zicht. Vitamine A zit echter ook in heel wat andere groenten zoals asperges, bananen, mandarijnen en bloemkool. Wil je écht een boostertje voor je ogen? Eet dan vaker oranje en gele paprika! Deze bevatten namelijk veel zeaxanthine, en deze stof voedt onze 'gele vlek' in ons netvlies.

In het donker lezen is schadelijk voor je ogen

Het is een fabel dat lezen in het donker schadelijk is voor je ogen. Het kost de ogen wel heel wat extra moeite en inspanning om te kunnen zien. Hierdoor raken de ogen vermoeid en kunnen ze gaan tranen. Dit kan bovendien ook zorgen voor hoofdpijn. Deze symptomen zijn tijdelijk en verdwijnen snel weer, ze brengen geen permanente 'schade' aan de ogen aan.

Aan de computer werken is slecht voor je ogen

Ook dit is een fabel. Je kan je ogen niet beschadigen door computerwerk. Wel kan uren computerwerk wat vervelende klachten opleveren. Zo kan je last krijgen van droge ogen omdat je minder knippert. Zie je teksten op het scherm vaak onscherp? Wellicht is het dan tijd voor een computerbril of beeldschermbril. 's Avonds rode en vermoeide ogen en problemen met 's avonds in te slapen? Een montuur met blauwfilterglazen kan oplossing bieden.

Van scheel kijken wordt je scheelziend

Fabel! Scheelziend of strabisme komt door een foutje in de samenwerking tussen de verschillende oogspieren. Als je met opzet scheel gaat kijken train je de binnenste oogspieren, maar je blijft hier niet scheel van kijken.

Nog andere vragen in verband met zicht of ogen? Laat maar weten! We geven graag een woordje uitleg.

» Meer blogitems
Naar de webshop

In onze webshop kunt u terecht voor contactlenzen, zonnebrillen, sportbrillen, verrekijkers, nachtkijkers en schietbrillen.

NAAR DE WEBSHOP

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste aanbiedingen, nieuws & tips