Ziet mijn kind minder goed? Let op deze 5 signalen

Ziet mijn kind minder goed? Let op deze 5 signalen

Geschreven op 20/09/2019

De scholen zijn weer begonnen. Hordes kinderen zetten hun eerste stappen op school of in een nieuwe klas. Veelvuldig lezen en schrijven vraagt veel van de concentratie. Vaak worden er daarom op school pas problemen met het zicht ontdekt. Bij kinderen kan het immers lastig zijn om oogklachten te ontdekken. Ze kunnen vaak hun (oog)klachten zelf nog niet goed onder woorden brengen. Goed zicht bij een kind kan nogthans het verschil maken tussen goed en slecht presteren op school.

Merk je soms dat het gedrag van je kind verandert? Lijkt je zoon of dochter zich niet te kunnen concentreren en heeft onverklaarbare moeite met lezen, schrijven en/of leren? Schoolresultaten kunnen hierdoor teruglopen waardoor naar school gaan minder prettig wordt. Bij dergelijke signalen wordt er vaak niet direct aan oogproblemen gedacht, terwijl dit wel degelijk de oorzaak kan zijn! Dichter op de televisie kruipen, klagen over hoofdpijn, ‘dansende’ letters, last van de ogen en onscherp zicht zijn andere, meer duidelijke tekenen, dat er iets niet helemaal goed zit.

Last van de ogen

Klaagt je kind soms van branderige of vermoeide ogen? Zijn de oogleden soms gezwollen of rood? Wrijft je kind vaak in de ogen, knippert hij/zij veel of is hij/zij gevoelig voor licht? Dit zijn duidelijke signalen dat je kind te kampen heeft van oogproblemen. Spring gerust eens binnen bij ons voor een check-up. Zijn de klachten ernstig? Dan sturen we je door naar een oogarts.

Alles in evenwicht

Ook met het inschatten van afstand (in het verkeer of tijdens balspellen) en het bewaren van evenwicht kunnen slechtziende kinderen moeite hebben. Hoe dit komt? Bij een goed samenspel tussen het linker- en rechteroog kun je diepte zien: er wordt een driedimensionaal beeld gevormd dat ook het evenwichtsorgaan prikkelt. Het kind leert hierbij ook veraf en dichtbij te kijken, iets wat niet wordt gestimuleerd bij tweedimensionale beelden (zoals bijvoorbeeld de televisie en computer).

Moeite met lezen

Merk je dat je kind vaak letters zoals de p en q of b en q omwisselt? In dat geval wordt vaak meteen aan dyslexie gedacht, maar dit zou ook kunnen liggen aan een verminderd zicht. Ook als je ziet dat je kind het hoofd schuin houdt bij het lezen, één oog bedekt of het hoofd meebeweegt, kan dit een aanwijzing zijn dat hij/zij moeite heeft met scherp te lezen. Ook als je zoon of dochter bij het lezen of tekenen het boek of het blad op minder dan 20 centimeter afstand van de ogen houdt laat je best eens de ogen controleren.

Concentratieverlies & gedragsproblemen

Kan je kind zich moeilijk concentreren op school? Is je kind soms onhandelbaar? Vaak denken mensen dat dit aan het karakter van het kind ligt, maar dit kan soms ook te wijten zijn aan problemen met het zicht. Controleren is dus ook in dit geval de boodschap.

Lichamelijke klachten & vermoeidheid

Ook lichamelijke klachten kunnen te wijten zijn aan problemen met het zicht. Is je kind vaak vermoeid? Heeft hij/zij vaak last van de schouders of de nek? Heeft je kind vaak hoofdpijn als hij/zij thuiskomt na school? Dan zou dit erop kunnen wijzen dat je kind zich te hard moet inspannen om goed te kunnen zien.

Twijfel je? Bij Optiek Van Gorp zijn we gespecialiseerd in oogmetingen. Spring gerust binnen voor een controle. Zijn de klachten ernstig? Dan verwijzen we je altijd eerst door naar een oogarts.

» Meer blogitems
Naar de webshop

In onze webshop kunt u terecht voor contactlenzen, zonnebrillen, sportbrillen, verrekijkers, nachtkijkers en schietbrillen.

NAAR DE WEBSHOP

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste aanbiedingen, nieuws & tips