Jaarlijkse vakantiesluiting van 15 - 21 juli. Wij zien jullie graag terug vanaf 22 juli.

Myopie Controle

Rem het toenemen van de minsterkte

Wat is bijziendheid (myopie)?

Bijziendheid ofwel myopie komt steeds meer voor. Bijziendheid wordt gecorrigeerd door middel van brilglazen of contactlenzen met een negatieve sterkte (minsterkte). Als het zo doorgaat zal waarschijnlijk rond het jaar 2050 maar liefst de helft van de wereldbevolking een bril nodig hebben voor veraf.

In de Benelux is 50% van de twintigers nu al bijziend. De ogen van mensen die bijziend zijn, zijn doorgaans iets te lang. Hierdoor valt het scherpe beeld net voor het netvlies, in plaats van er op. Met een correctie zoals een brillenglas en een contactlens zorgen we dat het beeld weer scherp óp het netvlies valt. Kinder- en (jonge)puberogen zijn nog volop in de groei. Het oog wordt langer, waardoor de minsterkte en dus de bijziendheid toeneemt. Kort samengevat kunnen we stellen dat hoe hoger de bijziendheid, hoe langer het oog is. Zeker als de sterkte -6 of hoger is.

Een oplossing om iemand met myopie weer scherp te laten zien zonder bril of lenzen bestaat helaas nog niet, maar we kunnen wel de toename van bijziendheid afremmen. 

Waarom willen we een toename in minsterkte beperken?

Los van het feit dat een hoge minsterkte meer ongemak met zich meebrengt omdat je je bril altijd nodig hebt, zitten er ook nog andere belangrijke nadelen aan.

Een langer oog wordt als het ware een beetje uitgerekt, waardoor het netvlies binnenin het oog dunner is. Hierdoor is er op latere leeftijd een grotere kans op glaucoom (verlies van zenuwvezels bij de oogzenuw), netvliesloslating en bloedingingen in het oog (myope maculadegeneratie). Dit kan leiden tot een hoger risico op slechtziendheid op latere leeftijd. Slechtzienden zien zo slecht, dat hun zicht ook met bril of lenzen nauwelijks of niet meer nog te verbeteren is.

Het is belangrijk de risico's op slechtziendheid en blindheid zo veel mogelijk te beperkten. Iedere punt aan sterkte dat we kunnen voorkomen, zorgt voor 17 % minder risico op slechtziendheid op latere leeftijd. Bij Optiek Van Gorp zien we veel kinderen over de vloer die op 8-jarige leeftijd al een dioptrie van -1.00 nodig hebben. Naarmate ze ouder worden, en doorheen de pubertijd zien we deze brilsterktes steeds vaker toenemen naar -6,00 en meer. Deze kinderen hebben op latere leeftijd dus meer risico op bepaalde oogaandoeningen.

Waardoor ontstaat bijziendheid?

Er zijn een aantal factoren die bijdragen aan bijziendheid bij kinderen:

Erfelijkheid

Als één of beide ouders bijziend zijn, heeft het kind ook een grotere kans op bijzienheid. 

Veel nabij kijken (lezen/tablet/smartphone/computer)

Indien uw kind leeswerk heel dichtbij houdt of dicht op de tv gaat zitten, kan dit een teken zijn van beginnende bijziendheid. Veel nabij kijken zorgt voor extra spanning op de ogen.

Weinig buiten zijn/spelen

Buiten is er al snel 15x meer licht dan binnen. Daglicht zorgt ook voor de aanmaak van dopamine, wat beschermend werkt tegen de groei van het oog.

Onjuiste correctie dragen / Geen correctie dragen / Veel knijpen met de ogen

Ook knijpen met de ogen om veraf iets kunnen lezen is een aandachtspunt.

Wat zijn middelen om de toename bijziendheid af te remmen?

Speciale myopieremmende brilglazen

Het is nu ook mogelijk om myopie te remmen door middel van speciale brillenglazen. Dankzij speciale technologie wordt via het hele glasoppervlak de vertesterkte gecorrigeerd, terwijl gelijktijdig via de ringvormige behandel zone het perifere beeld voor het netvlies valt. Deze structuur van het brillenglas maakt het mogelijk om gelijktijdig scherp zicht te bieden én de groei van de aslengte te vertragen. De glazen kunnen in vrijwel ieder montuur aangemeten worden en zijn ook mogelijk om met myopie-remmende lenzen te combineren. Brilglazen met Myopie remmende werking waar wij mee werken zijn MiyoSmart (Hoya); Stellest (Essilor en MyCon (Rodenstock).  Op onze blog kan je meer uitleg vinden over de brilglazen van Hoya.

Speciale myopieremmende contactlenzen

Er zijn speciale contactlenzen ontwikkeld om het toenemen van de bijziendheid af te remmen. Dit kan zowel in zachte lenzen voor overdag als vormstabiele lenzen die 's nachts worden gedragen (nachtlenzen). Deze speciale zachte lenzen kunnen zowel daglens vorm zoals  zoals de MiSight 1Day als in driemaandelijkse lens zoals de BYO Premium MC. Een voorbeeld van een myopieremmende nachtlens zijn de Dreamlite MC nachtlenzen.

Atropine oogdruppels

Ook zijn er speciale oogdruppels die ervoor zorgen dat de sterkte minder snel achteruit gaat. Deze hebben soms als bijeffect lichtgevoeligheid en wazig zien van dichtbij. Voor deze behandeling kan je alleen in het bij de oogarts terecht.

Wat helpt er niet tegen bijziendheid?

Te weinig sterkte voorschrijven, een oudere bril met minder sterke glazen dragen of je bril niet altijd dragen zorgt er niet voor dat we de ogen 'trainen'. Sterker nog, ondercorrigeren zorgt juist voor een snellere achteruitgang van de bijziendheid. 

Ik wil meer weten!

Vooraleer we in samenspraak met ouders en kind een transparant behandelplan opstellen, gaat je kind naar de oogarts. Dit is belangrijk op de gezondheid van de ogen te laten controleren, alsook de lengte van het oog te laten opmeten. Liefst worden kinderen die in behandeling zijn voor myopie elke drie maanden opgevolgd, afwisselend bij ons en bij de oogarts waarbij 2x/jaar de lengte van het oog opgemeten wordt met een korte computermeting.

Onze optometristen en orthoptisten weten alles over de kinderogen. We helpen jullie dan ook graag met meer informatie, onderzoeken of het beantwoorden van al jullie vragen. Natuurlijk blijft dit vakgebied altijd in ontwikkeling en zijn er steeds nieuwe producten beschikbaar. Dit houden we voortdurend in de gaten.

Naar de webshop

In onze webshop kunt u terecht voor contactlenzen, zonnebrillen, sportbrillen, verrekijkers, nachtkijkers en schietbrillen.

NAAR DE WEBSHOP

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste aanbiedingen, nieuws & tips