Multifocale glazen: alles wat je moet weten

Multifocale glazen: alles wat je moet weten

Geschreven op 19/01/2024

Multifocale glazen: alles wat je moet weten

Even snel een berichtje op je smartphone lezen. In de verte zoeken naar een bekend gezicht. De routebegeleiding aflezen, opkijken naar de verkeersborden. De hele dag door wissel je dichtbij en veraf kijken razendsnel af. Merk je dat dit je meer inspanning kost? Dan is het een goed idee dat je even verder leest.

Hoe werken multifocale brilglazen?

Multifocale brilglazen helpen 40-plussers om zowel veraf als nabij scherp te zien met dezelfde bril. Multifocale glazen zijn brillenglazen die meerdere sterktes bevatten, waardoor je op verschillende afstanden scherp kunt zien. Zo hoef je geen aparte lees- en vertebril te gebruiken, maar kan je alles met één bril. Dit voor elke afstand: ver (auto, tv,…), tussenafstand (pc, keukenaanrecht, muziekinstrument,…) en nabij (boek, smartphone,…).

Multifocale brilglazen worden ook progressieve glazen, varifocale glazen, overvloeiende glazen of doorloopglazen genoemd.

Wat is een multifocale bril?

Multifocale glazen zijn brillenglazen die meerdere sterktes bevatten, waardoor je op verschillende afstanden scherp kunt zien. Deze glazen zijn ideaal voor mensen die last hebben van presbyopie, ook wel ouderdomsverziendheid genoemd. Multifocale glazen worden ook wel varifocale glazen of progressieve glazen genoemd.

Wat zijn de verschillen tussen multifocale glazen en het kiezen voor een aparte leesbril?

Het grootste verschil tussen multifocale glazen en een aparte leesbril is dat je met multifocale glazen op alle afstanden scherp kunt zien. Met een leesbril kun je alleen scherp zien op korte afstand. Bovendien hoef je met multifocale glazen niet steeds van bril te wisselen, of over de bril heen te kijken in de verte. Wat bij een aparte leesbril wel het geval is.

Hoe kijken door multifocale brilglazen?

Multifocale glazen zijn opgebouwd uit verschillende zones met verschillende sterktes. De bovenkant van het glas is bedoeld voor veraf kijken, terwijl de onderkant van het glas bedoeld is voor dichtbij kijken. Het midden van het glas is bedoeld voor middellange afstanden. Het kan even wennen zijn om door multifocale glazen te kijken, maar na een korte gewenningsperiode zul je merken dat je op alle afstanden scherp kunt zien.

De voor- en nadelen van multifocale brilglazen

Multifocale glazen hebben verschillende voordelen, zoals het feit dat je op alle afstanden scherp kunt zien en dat je niet steeds van bril hoeft te wisselen. Bovendien zijn multifocale glazen esthetisch mooier dan een aparte leesbril. Er zijn echter ook enkele nadelen aan multifocale glazen. Zo kan het even duren voordat je gewend bent aan het kijken door multifocale glazen. Ook kunnen de perifere gebieden van het glas soms hinderlijk zijn, voornamelijk bij meer basis types glazen. Daarnaast zijn multifocale glazen doorgaans duurder dan enkelvoudige of bifocale glazen.

Glasopties

Oriënteer je je in verband met een multifocale bril, dan kom je het al gauw tegen: tal van verschillende glasopties. En wat kost nou een multifocale bril? Die hebben we in verschillende prijsklassen.
Laat je hierover adviseren door ons. We vertellen je graag wat een bril met multifocale glazen voor jou kost. Multifocale glazen zijn sowieso inclusief kraswerende laag en ontspiegeling. Dat scheelt! Vervolgens kun je er ‘extras’ bij kiezen. Voor als je meer wilt.

Zo kies je bijvoorbeeld voor:

  • Dunner glas om je montuur comfortabeler en lichter te maken
  • Een antistatische coating als je minder wilt poetsen
  • Een extra comfortabele overgang en wijds gezichtsveld in multifocale glazen
  • Blauwlicht filter voor als je veel beeldschermwerk doet
  • Nachtglazen om geen last te hebben van schitteringen door koplampen
  • Zonneglazen tegen UVA en UVB straling

We noemen het trouwens nog ‘glazen’ maar de meeste brillenglazen worden inmiddels van kunststof gemaakt. Dat is lichter in gewicht en breekt minder snel. En wist je trouwens dat we ook multifocale contactlenzen hebben?

» Meer blogitems
Naar de webshop

In onze webshop kunt u terecht voor contactlenzen, zonnebrillen, sportbrillen, verrekijkers, nachtkijkers en schietbrillen.

NAAR DE WEBSHOP

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste aanbiedingen, nieuws & tips