De vier meest voorkomende oogklachten tijdens de wintermaanden

De vier meest voorkomende oogklachten tijdens de wintermaanden

Geschreven op 25/11/2016

Winter kan hard zijn voor onze ogen. Van schadelijke reflecties van de zon op sneeuw en ijs tot  ongemakken zoals droge ogen: ons kostbaarste zintuig wordt op de proef gesteld tijdens de winter. Gelukkig hebben we een aantal tips!

Verblinding / UV-stralen

Sneeuw en ijs zijn heel reflecterend, wat betekent dat ultraviolet zonlicht (UV) je ogen  kan bereiken vanaf zowel onder als boven je. Van zodra er sneeuw ligt, zou je moeten overwegen om een beschermende bril te dragen.

UV-blootstelling is cumulatief. Dus, hoewel de effecten niet altijd onmiddellijk zijn, kan zonlicht op langere termijn je ogen beschadigen. Ook wordt het risico op aandoeningen zoals cataract en AMD (Leeftijd gerelateerde Macula Degeneratie) hoger bij langdurige onbeschermde UV-blootstelling. Als je niet zeker bent van de beste beschermende bril voor jezelf, vraag je raad aan je opticien voordat je op reis gaat.

De schittering van laagstaande zon op ijzige wegen kunnen ook problemen veroorzaken voor chauffeurs, zelfs voor diegenen met een goed zicht. Het is dus echt belangrijk om ervoor te zorgen dat de voorruit schoon is, zowel binnen als buiten. Zorg ervoor dat je een zonnebril in de auto hebt. Zonnebrillen kunnen ook op je brilsterkte gemaakt worden, dit telt ook voor bifocale- en multifocale brilglazen.

Droge ogen

Droge ogen kunnen jeuk, een branderig gevoel en wazig zicht veroorzaken. De aandoening is meestal niet ernstig.
Droge ogen kan worden veroorzaakt doordat de ogen niet genoeg traanvocht produceren, of omdat de tranen die je produceert te snel verdwijnen of niet gelijkmatig verspreid worden over het oogoppervlak.

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak, dus het is belangrijk om uw opticien of oogarts te spreken als je ogen droog aanvoelen. Als je ogen droog zijn omdat ze niet genoeg tranen produceren kan je oogdruppels, gels of zalven gebruiken die werken als ‘kunsttraan’.

Er zijn een aantal eenvoudige stappen die je kan ondernemen om het ongemak veroorzaakt door droge ogen zoveel mogelijk te beperken:
1) Verlaag de temperatuur binnen – bij hoge temperaturen verdampen tranen sneller. Zet de verwarming dus niet té hoog.
2) Voldoende knipperen – bij veel menen worden hun klachten erger bij taken zoals lezen of computerwerk. Dit komt omdat we onbewust minder knipperen bij een taak die veel visuele aandacht vergt.
3) Gebruik een luchtbevochtiger op het werk en thuis - dit zal helpen om de lucht in de ruimte te bevochtigen. Ook is het belangrijk om voldoende te verluchten.

Waterige ogen

In koude en winderige omstandigheden klagen veel meer mensen over waterige ogen. Meestal zijn de symptomen buiten meer uitgesproken dan binnenshuis. Een bril biedt bescherming tegen de wind.

In sommige gevallen kan overmatige traanvorming een teken van een verstopping van traankanalen of infectie van het oog zijn.

Vermoeide ogen

Aangezien we in de winter minder lichturen hebben dan in de zomer vinden heel wat mensen dagdagelijkse taken zoals lezen, schrijven en naaien lastiger in de winter dan in de zomer. Dit kan leiden tot hoofdpijn en vermoeidheid.

Het is van groot belang om voor voldoende verlichting te zorgen. Laat ook zeker je ogen controleren bij je oogarts of opticien als ook bij voldoende licht de klachten aanhouden.

» Meer blogitems
Naar de webshop

In onze webshop kunt u terecht voor contactlenzen, zonnebrillen, sportbrillen, verrekijkers, nachtkijkers en schietbrillen.

NAAR DE WEBSHOP

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste aanbiedingen, nieuws & tips