Omwille van Covid-19 gelieve eerst een afspraak te maken. Klik hier

Maak komaf met droge ogen: Onze tips & tricks

Maak komaf met droge ogen: Onze tips & tricks

Geschreven op 10/10/2020

Droge ogen, het is een probleem dat steeds vaker voorkomt bij jong en oud. Sinds de verplichting tot het dragen van mondmaskers merken we bij Optiek Van Gorp een verhoogd voorkomen van droge ogen. De juiste oogdruppel biedt een langdurige verlichting, hydratatie en bescherming van je oog.

GEEF DROGE OGEN GEEN KANS

Droge ogen, een aandoening van de traanfilm en het oogoppervlak, kan uit verschillende oorzaken verder komen. Uiteraard speelt de leeftijd een rol. Vooral bij personen boven de 60 jaar zijn droge of tranende ogen een vaak gehoorde klacht.

Helaas hebben ook meer en meer jonge mensen er last van. Daarbij spelen de werkomstandigheden een belangrijke rol. Overvloedig beeldschermgebruik vermindert de knipperreflex, waardoor we het oogoppervlak onvoldoende bevochten. Ook werkruimtes met airco en langdurige autoritten leiden tot een snellere verdamping van de traanfilm. Andere mogelijke oorzaken zijn medicatiegebruik, hormonale veranderingen of het klimaat. Denk maar aan roken en luchtvervuiling.

DE JUISTE OOGDRUPPEL VOOR JE PROBLEEM

De traanfilm bestaat uit 3 lagen. De buitenste laag is de lipidenlaag, gevolgd door een waterige laag en de mucinelaag. Als de lipiden- of waterige laag onvoldoende werkt, krijg je last van droge ogen. Iedere laag heeft namelijk een specifieke taak:

De lipidenlaag voorkomt verdamping van de waterige laag. Om deze olieachtige film goed te verspreiden, is het belangrijk dat je voldoende knippert. Doe je dat niet, of is de lipidenlaag instabiel, dan verdampt de waterige laag. Gevolg… droge ogen. Je kan last hebben van een branderig gevoel en geïrriteerde oogleden, maar evengoed van tranende ogen net doordat het traanvocht verdampt.

De waterige laag wordt voornamelijk geproduceerd door de traanklier. Een verminderde productie van traanvocht kan een andere oorzaak van droge ogen zijn.

De slijmhoudende mucinelaag zorgt dat de waterige laag zich gelijkmatig over het oog verdeelt en zich goed vasthecht.

Wist je dat oogdruppels ook helpen bij tranende ogen? En dat er, afhankelijk van je klachten, verschillende soorten oogdruppels bestaan?

ALL-IN-ONE OPLOSSING

Systane Complete: Een alles-in-een formule voor elke type droge ogen. De oogdruppels hydrateren en beschermen het oogoppervlak gedurende 8 uur. Het product werkt in op alle lagen van de traanfilm. Systane complete is niet geschikt om tijdens het dragen van contactlenzen te gebruiken, maar kan perfect voor en na gerbuikt worden.

WATERDEFICIËNTIE

Systane Ultra: De standaard oogdruppel voor vermoeide, geïrriteerde en droge ogen. Systane Ultra zorgt, dankzij de instant hydratatie van het oogoppervlak, meteen voor verlichting van droge ogen als gevolg van omgevingsfactoren zoals airco of een droog klimaat. Bovendien kan je deze druppels perfect gebruiken in combinatie met contactlenzen.

Systane Hydratation: Te gebruiken bij chronische klachten van vermoeide, geïrriteerde droge ogen. Systane Hydratation ondersteunt de genezing van het oogoppervlak. Daardoor zijn ze ook ideaal voor mensen die een cataractoperatie of Lasik-ingreep hebben ondergaan. Ook deze druppels kan je gebruiken met contactlenzen.

Systane Gel Drops:  Een intensieve gelbescherming voor mensen met matige tot ernstige symptomen van droge ogen, geschikt voor gebruik ‘s nachts. De gel drops beschermen tegen verdere celbeschadiging. Door de dikkere textuur niet geschikt om met je lenzen in te gebruiken. Je gebruikt ze voor of na het dragen van contactlenzen.

LIPIDENDEFICIËNTIE

Wie last heeft van tranende ogen heeft een ander soort oogdruppel nodig, eentje die inwerkt op de lipidenlaag.

Systane Balance: De oogdruppel voor tranende ogen en plakkende oogleden. Systane Balance herstelt de lipidenlaag en beschermt tegen verdamping. Deze druppels gebruik je vóórr of na het dragen van contactlenzen.

ONTDEK ALLE SYSTANE PRODUCTEN IN DE WINKEL

Naast deze oogdruppels, ontdek je in de winkel ook de Systane Lid Wipes. Deze hypoallergene en steriel verpakte reinigingsdoekjes zijn een perfecte aanvulling op jouw ooglidhygiëne. Ze verwijderen korstjes en schilfertjes die irritatie kunnen veroorzaken.

Wil je graag meer uitleg? Of ben je toch niet helemaal zeker welke oogdruppel je best gebruikt? Wij geven je graag meer advies.

Graat tot binnenkort! Team Optiek Van Gorp

» Meer blogitems
Naar de webshop

In onze webshop kunt u terecht voor contactlenzen, zonnebrillen, sportbrillen, verrekijkers, nachtkijkers en schietbrillen.

NAAR DE WEBSHOP

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste aanbiedingen, nieuws & tips